preekstoel

preekstoel

Een waar gebeurd gulden verhaal.

SchipperslatijnGeplaatst door Jan Posthumus zo, maart 29, 2015 23:14:31

Een waargebeurd gulden verhaal.

Heel heel lang geleden kon je nog niet pinnen en moest je voor de hele vakantie gewoon genoeg geld meenemen.

Mijn vrouw en ik gingen in onze twintiger jaren reeds met vakantie op de boot. Tijdens èèn van onze vele vaartochten, toen met een hoekstrakruisertje van amper 7 meter kwamen wij nietsvermoedend op een mooie zaterdagmiddag aan in Urk.

Een gezellig stadje op het eerste oog, leuke kroegjes, etablisementen en alles wat een watersporter nodig heeft aan faciliteiten op de steiger.

De volgende dag echter (zondag) deed de acculader niets, stroom op! Maar snel even een guldentje in de automaat zou je denken. Kast op slot! niks guldentje erin.

Nou dan maar even watertanken voor die gulden, ook dat bleek niet mogelijk, op slot!

Maar op de weg was het gezellig druk allemaal wandelaars met kinderwagens buggy`s , fietsen met èèn kind soms twee en zelfs ouders met wel drie kinderen op èèn fiets. Wij keken onze ogen uit wat een drukte.

Dus ik terug naar Gerrie en zei we moeten straks maar snel even het dorp in hier zal wel iets te doen zijn. En inderdaad we hoorden al van verre dat er een of ander feest was want de muziek klonk ons al in de oren. Helaas bleek dat we te laat waren de grote deuren zaten al dicht.

Wij verder het stadje in om een terrasje te doen of even bij het gezellige kroegje van gisteravond een biertje te halen, verdorie gesloten. Ook verder in het stadje totaal niets te krijgen. Ook de brandstofvoorziening in de haven bleek dicht en de havenmeester onvindbaar, bleek naar de grote feestzaal te zijn waar wij voor de vaste deur kwamen.(hij was wel op tijd)

Dus besloten wij en onze vrienden om dan maar te vertrekken naar Stavoren, hier aangekomen waren de brandstoftanks toch wel aardig leeg en moesten we de volgende dag benzine tanken.

Onze vrienden tankten eerst, en na het tanken wilden ze dus afrekenen. Naarstig werd gezocht om de portemonnee. Waar lag die toch, oja is ook zo toen wij het stadje ingingen zaterdagavond had onze vriend even wat los geld in de zak gedaan (pinnen was nog niet uitgevonden) en de beurs in de boot eventjes verstopt. In het prullebakje, daar zoekt niemand, was de veronderstelling.

Inderdaad dat verwacht ook niemand ook de kinderen van onze vrienden niet want die hadden snel in Urk nog even het prullebakje geleegd in de container.

Wat nu? Terugvaren naar Urk was geen optie ook terug fietsen zou te lang duren dus maar met de taxi.

Met drie man in de taxi naar de vuilcontainer in de Urker haven, deze was op de maandagmorgen als eerste aan de beurt geweest om te legen. Naar de havenmeester gelopen en gevraagd waar dat afval dan wel niet heengaat. De havenmeester keek ons aan met een uitdrukking op het gezicht van ``eigen schuld moet je de beurs maar niet op zondag gebruiken`` verwees ons naar een afval overslag lokatie.

Daar aangekomen stonden er in de brandende zon, 30 graden was het gemakkelijk, 6 containers van 40m³ .

Radeloos een blik werpend op de containers vol met huishoudelijk en bedrijfs-afval zag mijn vriend ineens een kassabonnetje van een supermarkt uit Urk met de datum van de afgelopen zaterdag, dit moest de goede container wel zijn.

De container was op twee meter ruimte na geheel gevuld dus begonnen we maar het afval naar de voorkant te verplaatsen Stel je voor 30 graden ,vis, damesverband,etensresten en steeds viezer wordende kleding en handen. Uiteindelijk slaakte onze vriend een vreugdekreet hij vond een vlierbessenjeneverfles! Deze hadden de dames namelijk afgelopen vrijdag geslacht en deze was op zaterdag bij aankomst in Urk in de container gegooid. Nog even doorzoeken en jahoor de beurs weer terug.


Toen weer in de taxi met een blije chauffeur,na enig overleg, hij zou namelijk extra fooi krijgen omdat de stank die van ons afkwam niet te harden was.

Afijn na twee uur zwoegen, braakneigingen en zweetdruppels kwamen wij weer aan in Stavoren waar we na een zwempartij weer lekker opgefrist waren en klaar waren om de vondst te vieren. De inhoud van de beurs was het wel waard om er een gezellige barbecue met consumpties van te betalen en bleef er voor de rest van de vakantie nog genoeg over.

Ja vroeger was alles beter, nou doe mij maar een pinapparaat.....